Wat betekent de nieuwe Omgevingswet voor ondernemers?

Als u iets gaat veranderen in uw bedrijfsvoering, of gaat (ver)bouwen, dan kan dat tot veranderingen in uw omgevingsvergunning(en) leiden. Ook is het mogelijk dat u nieuwe vergunningen aan moet vragen.

Hoe komt u erachter of dat nodig is?

Doe de vergunningencheck in het nieuwe (of huidige) omgevingsloket.

Een bedrijf dat iets wil veranderen, moet nagaan of die verandering gevolgen heeft onder de Omgevingswet. Is er bijvoorbeeld een omgevingsvergunning of melding nodig voor een milieubelastende activiteit? Of gelden er milieuregels op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) of het omgevingsplan van de gemeente? Het begrip inrichtingen in het milieurecht komt te vervallen. 

TIP: Check ook in het nieuwe (of huidige) Omgevingsloket of u een WKB Melding moet doen.

Verandert u niets aan uw bedrijfsvoering?

Een bedrijf dat niets verandert aan de eigen bedrijfsvoering, hoeft met het in werking treden van de Omgevingswet niet direct iets te doen. Zo hoeven bedrijven voor een inrichting niet opnieuw een melding te doen. Omgevingsvergunningen blijven automatisch gelden. Heeft u vóór 1 januari 2024 een vergunningsaanvraag ingediend en moet de gemeente de aanvraag nog behandelen, dan gebeurt dat in principe volgens het oude recht.

Vind hier de uitgebreide infographic overgangsrecht voor vergunningvoorschriften: aandeslagmetdeomgevingswet.nl

Bent u initiatiefnemer van een project in Schiedam (waar u een omgevingsvergunning voor nodig heeft), of een projectontwikkelaar? 

In de participatiegids Schiedamse Samenleving vindt u in paragraaf 1.2 t/m 1.2.2, op pagina 5 t/m 8, uitleg en tips.