Wonen in een nieuwbouwwijk in hartje Schiedam bevalt Anouk van der Geest (27) heel goed. Maar het mocht wel een beetje groener. Daarom nam ze het initiatief om alle 19 schuurdaken in de wijk van vrolijke, groene plantjes te voorzien.

Anouk woont sinds vorig jaar in de nieuwbouwwijk ‘Leven in de Branderij’ in het centrum van Schiedam. De wijk bestaat uit 19 huizen, met bijbehorende schuurtjes. “Wij wonen op de eerste verdieping, dus we kijken elke dag uit op de schuurdaken”, zegt Anouk. “Dan is het natuurlijk leuker om uit te kijken op daken met mooie groene plantjes erop.”

Allerlei voordelen

Het ging haar niet alleen om het uiterlijk. “Groene daken hebben allerlei voordelen voor de stad en het klimaat. Ze houden regenwater vast, waardoor het riool minder wordt belast als het hard regent. Dat helpt overstromingen elders in de stad te verminderen. Ook zorgen de plantjes voor schonere lucht en verkoeling op hete dagen.”

In haar missie kreeg ze al snel hulp van buurtbewoner Eduard de Jong (31). Samen zijn ze alles gaan uitzoeken. “De kosten, of het dak het aankan. Eduard kwam erachter dat de gemeente subsidie geeft voor maatregelen die je huis verduurzamen. Hij heeft dat toen geregeld.”

Eduard: “Ik kwam er achter dat je die subsidie voor meerdere bewoners tegelijkertijd kunt aanvragen. Dat scheelt natuurlijk veel rompslomp.”

Subsidie en advies

Volgens Anouk reageerden de andere bewoners enthousiast op het plan. “Mede dankzij de subsidie. Die bedroeg bijna de helft van het totale bedrag. Ook werden we goed geholpen door Alfred van ’t Hoff, een expert van het Servicepunt Woningverbetering. Zo konden we de buurt goed informeren. De andere bewoners hoefden uiteindelijk weinig te doen, behalve hun akkoord geven.”

Begin dit jaar kregen de plantjes hun nieuwe thuis. Anouk: “Binnen 1 dag lagen alle schuurdaken vol met groen. Volgens de hovenier is er bijna geen onderhoud nodig. Alleen twee keer per jaar wat onkruid weghalen en een beetje snoeien. De hele buurt is positief, iedereen vindt het heel erg mooi.”

Steeds duurzamer

Het duo overweegt nog meer duurzame maatregelen, zoals het afkoppelen van de regenpijp en het vervangen van de bestrating op het parkeerterrein door waterdoorlatende tegels.

Eduard: “Het is heel leuk om als buurt iets goeds voor de stad en het klimaat te doen. We hopen dat veel Schiedammers volgen. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer het de stad helpt.”

Bron: betaalde advertentie in IndeBuurtSchiedam