Vier jij binnenkort je 18e verjaardag? Alvast gefeliciteerd! Wanneer je 18 jaar bent, ben je echt volwassen. Er verandert dan veel in je leven. Je mag nu je stem uitbrengen bij de verkiezingen en je bent de baas over je eigen geld. Maar je moet ook belangrijke zaken rond je 18e verjaardag regelen, zoals het aanvragen van een DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering en het maken van een keuze om wel of geen donor te zijn. Regel je deze zaken nu goed, dan kom je later niet in de problemen. En het is zo gedaan!

Om je op weg te helpen, vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste zaken die je rond je 18e verjaardag zelf moet regelen én wat tips met zaken die slim zijn om te regelen. Kom je er niet uit? Vraag dan iemand om mee te kijken of neem contact op met het Wijkondersteuningsteam bij jou in de buurt.

Wat moet je regelen als je 18 wordt?

DigiD aanvragen

Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Of dat nou op een website van de overheid is, het onderwijs of de zorg, dankzij DigiD kun je overal makkelijk en veilig inloggen. Je persoonlijke gegevens blijven goed beschermd. Ook kun je met je DigiD digitale post van de overheid ontvangen. Handig, want dan heb je al je post op 1 digitale plek. Meer informatie en het aanvragen van een DigiD aanvragen kan via de website van:  DigiD.

Zorgverzekering afsluiten

Zodra je 18 jaar bent geworden, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten met minimaal een basisverzekering. Die heb je nodig om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. Als je wilt, kun je je ook aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, betaal je iedere maand een bedrag voor je zorgverzekering aan jouw verzekeraar.
Er zijn veel zorgverzekeraars, die vaak speciale pakketten voor jongeren en studenten aanbieden, die je op verschillende websites met elkaar kunt vergelijken, zoals op de website van Zorgkiezer of Independer.

Let op: betaal je je zorgverzekering niet of sluit je geen zorgverzekering af? Dan krijg je een boete.

Maak een keuze of je wel of geen donor wilt worden

Iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente, staat in het Donorregister. Hierin vul je de keuze in over donatie van je organen en weefsels na je overlijden. Deze keuze kan je online (met DigiD) of per post doorgeven. Het is belangrijk dat je kiest. Zo weet je partner of familie of je donor wilt worden of niet. En wanneer je geen keuze doorgeeft, geef je automatisch aan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie. Meer informatie vind je op de website van Donorregister.

Wat is slim om te regelen?

Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Als je een zorgverzekering hebt afgesloten, kom je mogelijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Wanneer je recht hebt op zorgtoeslag, krijg je een deel van het geld dat je betaalt voor je zorgverzekering terug van de Belastingdienst. Het is de moeite waard om te checken, want veel jongeren en studenten komen hiervoor in aanmerking. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Let op: wanneer je inkomen verandert, verandert ook je zorgtoeslag. Geef dit daarom zo snel mogelijk door op dezelfde website. Vergeet dat niet, want wanneer je meer gaat verdienen, moet je geld terugbetalen aan de Belastingdienst. 

Regel je studiefinanciering

Ben je student op het mbo, hbo of universiteit? Dan heb je recht op studiefinanciering. Je krijgt dan geld van de overheid om (een deel van) je opleiding te bekostigen. Doe je voltijd vmbo, havo, vwo of vavo? Dan kun je 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen. Meer informatie lees je op de website van DUO.

Regel je studentenreisproduct

Studenten in het mbo, hbo of aan de universiteit kunnen gratis of met korting met het openbaar vervoer reizen. Lees hierover meer op de website van DUO.

Schrijf je in bij Woonnet Rijnmond

Wanneer je 18 bent geworden, kun je je inschrijven voor een (sociale) huurwoning op www.woonnetrijnmond.nl. Zo bouw je inschrijfduur op die je hard nodig hebt om (over een paar jaar) een woning te kunnen huren. Het kan namelijk best een tijdje duren voordat je in aanmerking komt voor een huurhuis.

Open een bankrekening

Misschien heb je al een bankrekening, bijvoorbeeld omdat je ouders deze voor je hebben geopend, maar vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor deze rekeningen en kunnen je ouders niet standaard meer meekijken. Je kunt vanaf je 18e ook zelf een bankrekening openen. Je hebt een bankrekening nodig voor je studiefinanciering, salaris of toeslagen. Sommige banken bieden speciale studenten- of jongerenrekeningen aan.

Regel een verzekering voor schade aan anderen

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen. Zoals de televisie die uit je handen glipt tijdens de verhuizing van een vriend. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn om een er een af te sluiten. Meestal kost een aansprakelijkheidsverzekering een paar euro per maand.

Wat verandert er nog meer?

Paspoort aanvragen

Als je 18 jaar bent, kun je zelfstandig, zonder toestemming van je ouders, een paspoort aanvragen. Met een paspoort kun je de hele wereld over reizen. Kijk hier om te zien hoe je dit regelt of om een afspraak te maken.

Je stem uitbrengen

Als je 18 jaar bent, heb je het recht om te stemmen bij de verkiezingen van de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Je bent niet verplicht om te stemmen, maar door jouw stem uit te brengen, benut je jouw kans om mee te beslissen over de toekomst. Ook kun je jezelf verkiesbaar stellen of een politieke partij oprichten. Kijk hier voor meer informatie.

Jeugdhulp

Krijg je nu jeugdhulp? Ga samen met je hulpverlener in gesprek hoe de hulp vanaf je 18e wordt geregeld.

Hulp of ondersteuning nodig?

Heb je vragen over zorg, opvoeden, relaties of geldzaken? Loop je tegen problemen aan waar je zelf niet uitkomt? Dan kun je terecht bij het WOT. De medewerkers van het WOT helpen je graag verder. Door te luisteren, mee te denken, je te ondersteunen en je zo nodig te verwijzen naar specialisten. Meer informatie vind je op de website van het WOT Schiedam.